No comments yet

Razgovor sa direktorom OŠ „Njegoš“ u Nišu

OŠ „Njegoš“ u Penteleju jedna je od najstarijih niških škola, a ove godine proslavlja 130 godina postojanja.

Uoči petog turnira „3 na 3“ bili smo u poseti ovoj školi. Dočekali su nas školski hodnici ukrašeni šarenim dečijim radovima, vesele boje i topla, prijatna atmosfera. Školarci su nas radoznalo posmatrali dok su žurili na časove, a mi smo obišli njihove učionice i tom prilikom razgovarali i sa njihovim direktorom Nenadom Đorđevićem.

 

Koliko učenika trenutno ima škola?

Škola ima trenutno oko trista učenika, a pored redovnog obrazovanja imamo i obrazovanje odraslih koje se realizuje u centru grada i koje pohađa još oko stotinu polaznika.

 

Kako biste opisali materijalno stanje i uslove rada u školi?

Grad i opština pomažu koliko mogu, daruju, međutim, mi nismo bogato društvo, gradski i državni budžeti nisu veliki i uvek postoji nešto što školama nedostaje. Nama trenutno nedostaje projektor, video bim zajedno sa laptopom, a zatim i sportski rekviziti, strunjače, lopte. Nedavno smo renovirali podove, a od Grada očekujemo uskoro podršku i planiramo kompletno renoviranje sale za fizičko.

 

Da li vam se nekada neka organizacija javila da vam pomogne, osim Grada?

Ne. Mi smo konkurisali za različite fondove, recimo za fondaciju „Novak Đoković“, ali nismo dobijali sredstva do sada. Ovako kao što nas je JCI kontaktirao i ponudio svoju pomoć, nije se nikada do sada desilo. Prijatno ste nas iznenadili i ja se u ime škole „Njegoš“ zahvaljujem vašoj organizaciji.

 

Koliko je po Vašem mišljenju udruživanje građanja bitno u rešavanju različitih lokalnih problema, pa i ovih školskih?

Neophodno je. Mi nismo bogato društvo, državni budžeti očigledno nisu preveliki i neophodno je da se građani i sami organizuju i pomažu međusobno, pa i da pomognu za bolji rad škola.

 

Koliko su humanitarne akcije poput turnira „3 na 3“ delotvorne i zašto?

Delotvorne su, pre svega jer su deca uključena u ovu akciju. Deca će posetiti turnir, tamo će navijati i biti diretktni učesnici jednog humanitarnog i sportskog događaja, što će uticati na razoj njihovih sportskih navika i humane strane ličnosti. U društvu u kome vladaju „rijalitiji“, ovo je divna stvar za njih. Normalno, nije stvar samo u donaciji već i u celoj poruci koja se šalje deci ovom prilikom. Osim što će dobiti nešto od tehnike, bitno je i da deca vide da postoje mladi ljudi koji organizuju ovakve događaje sa iskrenom namerom i da postoje u društvu oni koji misle na njih.

20171206_123534

20171206_124508

20171206_124436

 

Dragi sugrađani, vidimo se u subotu u hali OŠ “Mika Antić” na turniru “3 na 3” za OŠ “Njegoš”!

Post a comment