No comments yet

A zašto da volontiram?

Kako biste izbegli da vam se oči spontano prevrnu u kolut napred (ili unatrag, po želji) pri pogledu na konkurse za posao u kojima se redovno traži da ste mlađi od 30 godina,a radno angažovani preko 20 – što uistinu prkosi svakom  mogućem zakonu zdrave logike – kao najjednostavnije rešenje pruža vam se mogućnost da to prekopotrebno i svuda traženo iskustvo stičete u omladinskim i nevladinim organizacijama.

Svi oni koji su već jednom okusili slast volontiranja, postali su redovni degustatori istog, te  možemo potpisati da se i dalje njime bave, na neki način, u kome god da su životnom dobu. Ova grupa ljudi, koja je, na sreću njihovu, a i lokalne zajednice, sve brojnija iz dana u dan, ovom tekstu može poslužiti u svojstvu verifikatora svih navedenih činjenica.

No, ovaj je tekst posvećen prevashodno onima koji nisu već imali tu čast da se mogu nazvati volonterima. Činjenica je da volontiranje, po prirodi stvari, ne povlači sa sobom zaradu –međutim, takođe je neporecivo da nudi mnoge druge stvari koje čoveka oplemenjuju daleko više nego novac.  Za početak – timski rad, koji je sve više conditio sine qua non (uslov bez koga se ne moze) u bilo kojoj aplikaciji za posao, i to u neformalnom okruženju, što ga čini daleko prijatnijim, i samim tim, prijemčivijim. Sijaset novih ljudi i kontakata su naredna stavka koju možete štiklirati na svojoj listi želja. Ukoliko se slažemo da je posedovanje „soft skills“ Ahilova peta mnogih – onda je volontiranje adekvatni lek i za ovu boljku, kroz sticanje raznorodnih novih veština – bez obzira da li se radi o veštinama javnog nastupa i komunikacije, veštinama prodaje i „fandrezjinga“, ili pak o digitalnom marketingu, dizajnu, gostovanjima, internom upravljanju timom, pisanju projekata i nadasve – njihovoj implementaciji u lokalnu sredinu.

JCI je upravo tako osmišljen da omogući sve pobrojano. Njegovo se ustrojstvo temelji na postojanju 4 različita tima u okviru kojih možete izazvati i unaprediti sebe:

  • IA – tim za interne odnose, koji se bavi očuvanjem balansa između vesele i radne atmosfere, kao i motivacijom, ličnim ciljevima i zadovoljstvom svakog od članova.
  • EA – tim za eksterne odnose, koji je zadužen za sklapanje, očuvanje i unapređenje partnerstava
  • Comm tim – tim za komunikaciju, koji sve interne i eksterne akcije čini vidljivijim na društvenim mrežama i ostalim medijima.
  • Projektni tim – koji je ad hoc prirode, i sastaje se po potrebi – od projekta do projekta, a upravo su naši humanitarni i edukativni projekti ono što čini JCI prepoznatljivim – @Niš, Daske humanosti, Humanitarni turnir u basketu „3 na 3“, Balansom do zdravlja, Kupi me… Evo upravo prilike da postanete deo realizacije projekta o kome ste do sada samo slušali ili učestvovali u svojstvu delegata.

Ukoliko i dalje imate dileme pogledu toga da li ćete volontiranjem najkvalitetnije ispuniti svoje slobodno vreme, dodjite 11.09. u Banovinu da ih zajedničkim snagama razrešimo u okviru Open Day-a u organizaciji lokalne komore JCI Niš. Mi verujemo da će biti rešene win – win varijantom, u zajedničku korist kako nas – tako i vas i vašim dolaskom pod naše okrilje.

Do tada, # bebetter

Post a comment