No comments yet

Izveštaj sa Budi Svoj

Seminar o zaštiti intelektualne svojine, BUDI SVOJ, organizovan je u Nišu 20. aprila 2019. godine. Seminar je bio edukativnog karaktera, a za to su se potrudili predvači iz Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Daniela Zlatić Šutić i Saša Zdravković, kao i advokat Dragan Milić i Jovana Zvicer(primer iz prakse).

Prvo predavanje na seminaru, na temu “Prava intelektualne svojine u poslovnom okruženju” čuli smo od Daniele Zlatić Šutić. Daniela Od 2002. godine savetuje korisnike Zavoda kako da prepoznaju i pravno zaštite svoje ideje i proizvode. U okviru Centra za edukaciju i informisanje od 2010. godine drži obuke i seminare o zaštiti  intelektualne svojine. Takođe, pruža uslugu dijagnostike intelektualne svojine preduzećima, institutima, privrednim komorama i drugim organizacijama. Sertifikovana je od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Francuske, Austrije, Južne Koreje, međunarodnih organizacija WIPO, EPO i drugih .

Temu “Zaštita pronalazaka patenta” obradio je Saša Zdravković. Saša  od 2004. godine radi u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kao patentni ispitivač. Kao član Edukativno informativnog centra od 2010. godine drži  seminare, radionice i konsultacije iz oblasti prava intelekualne svojine. Može da se pohvali bogatim iskustvom u dijagnostici intelektualne svojine sa brojnim institucijama, preduzećima i privrednim komorama. Prošao je različlite obuke i radionice Zavoda za intelektualnu svojinu Izreala, Švedske i drugih Zavoda, kao i međunarodnih organizacija WIPO, EPO, EUIPO.

Nakon pauze slušali smo Dragana Milića. Dragan je specijalizovan je  za oblasti medijskog prava, interneta, intelektualne svojine i prava privatnosti. Učestvuje u obukama Data Protection Officer-a za implemetnaciju i primenu GDPR-a.

Od 2011. godine pri Privrednoj komori Srbije, kao predsednik arbitražnog veća  učestvuje u donošenju odluka za preuzimanje, odnosno prestanak registracije .RS internet domena.Iza sebe ima stotine javnih nastupa, na seminarima, konferencijama i u medijima u vezi pitanja iz pravnih oblasti kojima se bavi. Dragan je govorio na temu “Odnos internet domena i žiga, kao i sporovi koji proisteknu iz toga”.

Pored teorijskog dela imali smo priliku da čujemo i primer iz prakse koji nam je predstavila Jovana Zvicer, master inženjer tehnologije, zaposlena na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu kao istraživač saradnik.

Za kraj seminara sačuvali smo deo Q&A – pitanja i odgvori, kako bi delegati na seminaru pitali sve što ih zanima i na licu mesta diskutovali sa predavačima o datim izazovima.

Hvala našim prijateljima projekta koji su omogućili sve neophodne uslove kako bi seminar bio uspešan: Vista du mondo Company koji je omogucio welcome pakete, naš godišnji partner Distrikt kafe&Bar, koji je omogućio  osveženje na dan seminara, IT ketering koji je obezbedio posluženje u vidu ukusne hrane, hvala Benlian food za grickalice u pauzi, Hvala Kul Baru koji je omogućio kafu i Dragana torte za predivne kolače.

BUDI SVOJ = PUT DO USPEHA
#BeBetter #jcinis #jciserbia

 

Post a comment