No comments yet

Konferencija @Niš 2.0

U kalendaru Komore mladih lidera – JCI Niš, 18. novembar bio je rezervisan za treći po redu projekat ove godine – IT konferenciju @Niš.

Ohrabren uspehom prošlogodišnje konferencije, a vođen potrebama i interesovanjem mladih preduzetnika, tim JCI Niš organizovao je, sa nastojanjem da to postane tradicija, drugu po redu IT konferenciju @Niš. Ovogodišnja konferencija održana je u subotu 18.11.2017. u Oficirskom domu u Nišu na temu načina finansiranja start up preduzeća.

Svesni toga da je, bez obzira koliko IT sfera bila perspektivna, svaki početak dosta težak, organizator je želeo da mladim preduzetnicima u što većoj meri olakša startovanje biznisa, uvažavajući činjenicu da nedostatak finansija gotovo uvek predstavlja glavni problem i prepreku koja mnoge odvraća od realizacije svoje ideje. Ovaj je prostor toga dana bio oplemenjen duhom mladih, ambicioznih ljudi, željnih karijernog napredovanja, kao i ličnog i profesionalnog usavršavanja. Gotovo stotinak njih je aktivno učestvovalo na samoj konferenciji, a za one koji nisu bili u fizičkoj mogućnosti da prisustvuju događaju, bio je organizovan uživo prenos

Imena govornika dovoljno glasno govore sama za sebe, budući da su i više nego prepoznatljiva u ovoj branši. O načinima finansiranja start up preduzeća govorili su eminentni stručnjaci iz ove sfere. Najpre, Davor Crnomarković, diplomirani ekonomista i Viši stručni saradnik za rad sa malim preduzećima i preduzetnicima u Erste banci, čije bogato bankarsko iskustvo traje već 10 godina, približio je program „Korak po korak“ Erste banke.

Zatim je usledilo predavanje  Milana Andrejevića na temu crowdfundinga. Milanovo profesionalno iskustvo vezuje se za rad na poziciji dizajnera interfejsa u kompaniji E – smart system, kao i za posao dizajnera u ING software-u, dok trenutno radi  sa timom Pocket Mana na PC igri My uncle Merlin i jedan je od vođa Kickstarter kampanje za prikupljanje novca za dalji razvoj ovog naslova.

Prvi blok predavanja zaokružila je Natalija Sandić koja je publiku upoznala sa osnovima načina finansiranja putem Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije u kome je angažovana na poslovima koordinacije programa finansiranja i uključena u pripremu novih grant šema na poziciji – Menadžer programa – međunarodna saradnja i finansiranje.

Nakon okrepljujuće pauze za ručak, publika je bila orna za preostali blok predavanja. Luka Prišunjak koji je govorio o angel investitorima, vec 2 godine pomaže razvoju startup programa u Srbiji i BiH, te direktno i  indirektno radi sa startup timovima u svim industrijama i fazama razvoja, sa posebnim fokusom na rane faze razvoja u kojima se i pojavljuje potreba za angel investitorima.

Na samom kraju konferencije – Jan Kobler, partner u fondu VC, koji aktivno investira u tehnološke start up –ove u Srbiji i regionu putem koga je u poslednjih 18 meseci finansirano u čak 13 kompanija  objašnjavao je  koncept Venture capital finansiranja.

Živa diskusija i interakcija koje su pratile svako od ovih predavanja pokazale su da je organizator napravio pravi korak izabravši ovu temu. Zahvaljujemo se predavačima, učesnicima, medijima kao i partnerima na projektu: Ing software, Erste, Doncafe, Grizendorf, Coca Cola, Copy Shop.

Do narednog našeg događaja, Be better.

Post a comment