No comments yet

Kako saznati da li je vaša genijalna ideja već nečija?

Kako saznati da li je vaša genijalna ideja već nečija?

 

Ukoliko postavite sebi ovo pitanje na vreme, može vam posledično uštedeti vreme i novac.

Recimo da imate sjajnu ideju. Nešto što može da promeni način na koji se obavlja neka ljudska delatnost. Predpostavićemo da ćete krenuti u avanturu i razvijati svoju ideju kroz prototip. Uz mnogo muka , uspona i padova i posle meseci ili godina rada imaćete zadovoljavajući proizvod i želećete da ga zaštitite. No, preskočili ste prvi i najvažniji korak – niste detaljno proverili da li neko nije patentirao tu ideju pre vas.

Da li je nešto već patentirano ili nije možete da se uverite preko besplatnih baza podataka Zavoda za zaštitu intelektualne svojine Mimoza i servisa Evropskog patentnog zavoda – Espacenet -a. Ove baze jesu na klik daleko, ali da bi dobili zadovoljavajuće rezultate pretrage morate da izdvojite vreme i adekvatno prilagodite uslove pretrage. Moguća je pretraga po imenima podnosioca zahteva, broju prijave patenta, nazivu patenta, apstraktu i brojnim drugim kriterijuma.

Ako pažljivo i temeljno pretražujete i ne nađete ništa slično vašoj ideji, mnogo bezbrižnije možete da razvijate svoj proizvod i evenutalno podnesete patentnu prijavu u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Ako vam se istraživanje završilo saznanjem da postoji patent sličan vašoj ideji, to ne mora da bude nužno loše. Mnogi proizvodi baziraju se na nadograđenim idejama postojećih patenta i istaživanju konkurencije preko baza patenta. U svakom slučaju će vam pretraga uštedeti puno vremena.

A kako se detaljno pretražuju baze patenta, između ostalog možete da saznate na seminaru “Budi svoj” koji se održava 20. aprila u Start-ap centru na Elektronskom fakultetu u organizaciji JCI Niš. Bićete u prilici da čujete sve što vas interesuje o patentima i zaštiti intelektualne svojine i da diskutujete sa sertifikovanim predavačima iz Zavoda za zaštitu intelektualne svojine. Pored toga, čućete iskustva ljudi koji su uspešno patentirali proizvode, kakvi su pravni okviri zaštite brenda i još puno toga. Više informacija možete saznati preko zvaničnog BUDI SVOJ event-a.

Iskoristite priliku i naučite kako da se zaštitite i kako da bolje prodate svoj proizvod.
Prijavu za seminar možete popuniti na linku:
http://bit.ly/2TTemWP-Seminarozastitiintelektualnesvojine

Vidimo se 20. aprila u Start-ap centru.

BUDI SVOJ = Put do uspeha!

#BeBetter #BudiSvoj

Post a comment