No comments yet

Kako su nastali košarka i basket

U susret našem sledećem projektu, humanitarnom turniru u basketu „3 na 3“, putem kog već petu godinu za redom pomažemo niške osnovne škole, odlučili smo da se podsetimo nastanka košarke i basketa, veoma popularnih sportova kako u svetu tako i kod nas.

Košarka je nastala decembra 1891,kada je Džejms Nejsmit, kanadski lekar Univerziteta Mekgil i profesor fizičkog vaspitanja na Koledžu Springfild, osmislio novu igru na zatvorenom terenu, a koja bi služila za održavanje kondicije učenika tokom dugih zima. Odbacio je mnoge predložene igre s objašnjenjem da su pregrube ili nepotpune, i na kraju je modifikovao dečju igru Patka na kamenu, prilagodio je nekoliko sportova u jednu celinu i napisao je jednostavna pravila. Originalni naziv košarke na engleskom je basketball, a složenica je od reči basket – koš i ball – lopta. Ime je Nejsmitu predložio jedan od njegovih učenika. Interesantno je da je ova igra bila popularna od samog početka.

Slika 1

Džejms Nejsmit

Iako je, kao i u današnje vreme, visina koša određena na visini od 3,05 metara, tadašnja košarka se razlikovala od današnje. I sam koš je bio drugačiji od današnjeg, jer je imao čvrsto dno, dok sada koševi imaju mrežicu koja propušta loptu. U početku se košarka igrala loptom za fudbal, a prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih godina 20. veka, kada je Pol Toni Hinkl, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, uveo narandžastu loptu, koja je i danas standardna.

Ni vođenje ili odbacivanje lopte od podloge (enleski: dribling) nije bilo predviđeno prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje lopte između saigrača odbacivanjem lopte od podloge. Tek je sredinom pedesetih vođenje postalo popularna metoda baratanja loptom, što je bilo uslovljeno poboljšanjem njenih svojstava, a za sve to zaslužan je Pol Toni Hinkl.

Prva službena košarkaška utakmica održana je 20. januara 1892. u dvorani Gimnazije Udruženja mladih hrišćana. Igralo se s devet igrača na terenu upola kraćem nego današnji NBA teren.

slika 2

Prvobitna košarka

Što se tiče ženske košarke,nastala je 1894. kada je Senda Berenson, profesorka fizičkog vaspitanja, prilagodila Nejsmitova pravila ženama.
Kasnije igra se proširila na čitav SAD i Kanadu, a već do 1896. godine postojale su i brojne ženske košarkaške ekipe.Popularnost ove igre, koja pomaže studentima da ostanu u formi, sve više je rasla, tako da su se do Prvog svetskog rata uspostavili su brojni amaterski savezi s amaterskim klubovima, i to u SAD. Međutim, ovaj sport je postao popularan i van granica SAD, pa je Međunarodna košarkaška federacija (franc. Federation Internationale de Basketball Amateur) FIBA osnovana 18. juna 1932. u Ženevi. U to vreme, organizacija se brinula samo o amaterskim igračima.

Košarka je prvi put uvrštena na Letnje olimpijske igre 1936. Prvo Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce je održano u Argentini. Tri godine kasnije, prvo Svetsko prvenstvo u košarci za žene je održano u Čileu. Ženska košarka je uvrštena na Olimpijske igre 1976. FIBA je 1989. odbacila razliku između amaterskih i profesionalnih košarkaša, a 1992. profesionalni igrači su prvi put igrali na Olimpijskim igrama. Dominacija SAD se nastavila sa predstavljanjem njihovog Tima snova. Međutim, sa razvojem košarke u drugim državama, ostali nacionalni timovi su počeli da pobeđuju Sjedinjene Države.

Za košarkaške početke u Srbiji, uzima se dolazak Williama A. Wielanda u Beograd, izaslanika američkog Crvenog krsta, oktobra 1923. godine. Tada je pored drugih američkih igara, demonstrirana i košarka, a polaznici kursa bili su gimnazijalci, nastavnici fiskulture i sokolski prednjaci.
Uz aktivnu logističku podršku Sokolske organizacije, tada najmasovnije sportske institucije u zemlji, Vajland je u toku dvomesečnog boravka održao kurseve i za sobom ostavio opremu za košarku, koševe i lopte. Konstrukcije iz Beograda, po završetku kursa gimnazijalci su preneli u II mušku gimnazju, koja se nalazila na mestu današnje zgrade Politike i nastavili da igraju košarku.

slika 3
 Košarkaši Srbije – Juniori

Od košarke, nastao je još jedan sport, poznatiji kao Basket 3×3. Basket je odavno poznat na našim prostorima i prema istraživanjima predstavlja najpopularniji vid rekreacije u našoj zemlji. Ova dinamična igra rodila se na američkim ulicama.

Za ovu veoma zabavnu i uzbudljivu igru dovoljna je jedna lopta, polovina standardnog košarkaškog terena, jedan koš i šest igrača. Pravila su jednostavna. Principi na kojima počiva ova igra su da basket 3×3 može da se igra bilo gde i može ga igrati bilo ko bez obzira na pol, godine starosti i fizičke predispozicije. Basket 3×3 trenutno predstavlja urbani timski sport broj jedan u svetu i kao takav preti da u skorijoj budućnosti dostigne popularnost sporta od koga je i nastao, tradicionalne košarke.

slika 4
 Basket

Pridružite nam se na humanitarnom turniru “3 na 3” koji će se odigrati u subotu, 9. 12. 2017. u sportskoj hali OŠ “Miroslav Antić” u Nišu! Dođite da zajedno navijamo i  prikupimo donaciju za OŠ “Njegoš” u Nišu.

 

Pripremila: Danica Radosavljević

Post a comment