Comments are off for this post

Nacionalna akcija “Izjasni se!”

JCI Niš u saradnji sa Studentskom Unijom Medicinskog fakulteta, Rotaract klubovima sa juga Srbije i Rotary klubom u Nišu, održala je dana 20. 9. 2013. u Svečanoj sali Medicinskog fakulteta predavanje na temu “Zaveštanje organa i donorske kartice u Nišu i Srbiji”.

Predavanju su prisustvovali gradončelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović i brojni drugi eminentni stručnjaci iz oblasti medicine.

Prisutnima su se obratili: Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović koja je govorila o pravnom aspektu zaveštanja organa, prof. dr Miroslava Živković sa temom „Moždana smrt i transplantacija“, prof. dr Miroslav Stojanović sa temom „Transpalntacija organa u Srbiji i u svetu“ i Ana Mitrović sa temom „Moje iskustvo sa donatorstvom organa“.

U sklopu akcije “Izjasni se!” je Dan doniranja organa, 13. oktobar, obeležen u Nišu šetnjom Obrenovićevom ulicom i raznim aktivnostima ispred TPC Kalča.
U šetnji su učestvovali predstavnici organizacija koje realizuju akciju, doktori i studenti. Šetnja je privukla veliku pažnju, a prolaznicima i javnosti je ukazano na značaj izjašnjavanja o zaveštanju organa.

Nakon šetnje, oragnizatori akcije, JCI Niš, IFMSA LC Niš, Rotaract klub Niš, Rotaract klub Naisus i Studentska unija Medicinskog fakulteta u Nišu (SUMF), razgovarali su sa prolaznicima o transplantaciji organa i delili balone i edukativne materijale.

U okviru akcije “Izjasni se!” na nacionalnom nivou je potpisano oko 500 donorskih kartica. Samo u Nišu je potpisano 350, od čega je već prvog dana na predavanju potpisano preko 70 kartica. Preko 2000 lajkova na facebook stranici, samo je jedan od pokazatelja dugoročnog efekta akcije “Izjasni se!” – podignuta je svest građana o zaveštanju organa.

Pogledaj galeriju

 


Comments are closed.