No comments yet

Znanje koje ne zna za granice – neformalno obrazovanje

be-better-e1523390246546
Šta ste prvo pomislili kada smo spomenuli obrazovanje? Mene prva pomisao veže uvek za žurbu i kašnjenje na čas, hvatanje beleški na predavanjima, ili računanje koliko je vremena za spremanje ispita ostalo.  Ali, kako napreduje svet i tehnologija, tako i samo obrazovanje trpi male promene i postaje vremenom fleksibilnije.

Kada se pomene obrazovanje, ono što prvo pada na pamet, jesu škola ili fakultet, tj. svaka obrazovna ustanova sa kojom se susreo svako od nas. Znamo da škola, kako osnovna i srednja, zatim fakultet svakom pojedincu daju odredjenu širinu i znanje u oblasti u kojoj želi da nastavi svoju karijeru.

Medjutim, sve češće ćete čuti o tome kako su naši prijatelji i poznanici, ili mi sami, pokazali interesovanje ili pohadjali neki kurs ili seminar. Upravo je tu reč o neformalnom obrazovanju.

U savremenom svetu, sve više dominira svest o neprestanom učenju i usavršavanju u struci, bolje rečeno ” od kolevke do groba”, što nam ukazuje da se svet sticanja novih veština i obrazovanja odvija tek nakon sticanja formalnog obrazovanja.

Ono što ovaj vid obrazovanja omogućava jeste da se odvija u ne toliko formalnim uslovima, ali uz jasnu strukturu, tempo, kao i jasan cilj koji je na kraju.  Zahteva se usredsredjenost, dobrovoljno prijavljivanje, kao i praćenje forme samog seminara ili kursa.

Takodje, ovaj vid obrazovanja ima ulogu u smanjenju jaza izmedju onoga što dobijamo formalnim obrazovanjem i onoga što sutradan od nas zahteva poslodavac, omogućava lakše uklapanje u radnu sredinu, kao i stalno napredovanje.

Neformalno obrazovanje možemo podeliti na:

 • Obuke u sklopu posla;
 • Obrazovni treninzi;
 • Razni program učenja (kursevi,seminari, radionice..);
 • Online obrazovanje (razni kursevi jezika, webinari..);
 • Radionice;
 • Seminari;
 • Konferencije;
 • Volontiranje.

Ono što je bitno napmenuti, jeste da se ovaj vid obrazovanja koristi danas sve češće, kako za obuku i osposobljavanje za rad, tako i za usavršavanje i unapredjivanje željenih oblasti, širenje naših vidika van fakultetski odredjenih domena. Dok su oni svakodnevni primeri sa kojima se srećemo pre svega razni kursevi stranih jezika, čija struktura i sam tempo zavisi od škole, individue ili samog predavača. Danas, jedan od glavih predstavnika ovog vida obrazovanja su svakako online kursevi ili webinari, koji u svom sklopu nose novo usko obrazovanje populaciji kojoj su namenjeni, razne obuke koje ćete naći na online ili jednostavno vesti koje ćete čitati svakog dana.

Neformalno obrazovanje više nije samo opcija više, već se nameće kao nužnost današnjice koje se morate držati. Jer, novina je sve više, a jedini način sticanja istih je putem ovog oblika obrazovanja.

Cilj je ono čemu teži svako od nas, bilo kao pojedinac ili u sklopu tima. Tako i u neformalnom obrazovanju imamo ciljeve, kao što su:

 • Sticanjem profesionalnih znanja i veština;
 • Lakše povezivanje mladih ljudi u cilju kako zajedničkog, tako i pojedinačnog razvitka veština;
 • Mogućnost razvijanja kroz lokalne zajednice, u pravcu ljudskih prava i slobode obrazovanja;
 • Brzo napredovanje na poslovnom planu.

Svi ciljevi neformalnog obrazovanja idu u prilog tome da neformalno obrazovanje ne poznaje godine, pol, rasu ili kulturu. Na ovaj način,  neformalno obrazovanje omogućava da se ide u korak s vremenom, bez bilo kojih ograničenja.

Uloga i značaj neformalnog obrazovanja danas je velika, pogotovo ako uzmemo u obzir brze promene kojima se svako od nas treba prilagoditi. Sticanje novih znanja, sposobnosti i veština, omogućava lako prilagođavanje i kontinuirani napredak kako u poslovnom svetu, tako i u privatnom životu.

I na kraju, ono što se provlači kao zaključak jeste to, da je načina za proširenje vašeg znanja sve više, putem medija, časopisa, internet portala. Samo trebate izabrati formu koja će se uklopiti uz vaš svakodnevni ritam i pustiti da vas put neformalnog obrazovanja vodi u nova saznanja.

 

Post a comment